Lite symtom på järnbrist

Datum

Jag tycker att det är väldigt bra att barn lär sig om sjukdomar i skolan. Det gör jag verkligen. Jag saknar helt och fullt kunskap om läroplaner och pedagogik osv – men jag kan med handen på hjärtat säga att jag stöttar det där. Det är bra att känna till för alla och lika bra att börja tidigt.

Ja, sedan är ju frågan om exakt hur tidigt man ska börja. Det är detta jag har tänkt tala med er om idag. Jag har nu nämligen att göra med en 7-åring som tror att allting är symtom på järnbrist. Det är mindre skoj.

Bakgrunden är alltså att de talat om sjukdomar och åkommor i skolan. Hennes lärare har då berättat, som ett exempel, att han har järnbrist och att det var vissa symtom som avslöjade det. Poängen var att man ska vara vaksam på symtom, på järnbrist och andra brister, men det var inte riktigt vad min dotter plockade med sig hem. Hon tog med sig en stor skopa oro för att jag också skulle ha symtom på järnbrist. Detta eftersom läraren och jag är i ungefär samma ålder.

Så, nu får jag utstå frågor varenda dag. Min dotter är för liten för att ens förstå vad symtom är och jag är för okunnig för att ge en adekvat beskrivning. När vi skulle hoppa in i bilen sist så slog jag i tummen i den förbannade dörren. Jag gav ifrån mig ett läte och jag såg på henne att hon blev orolig, men hon sa inget. Inte direkt i alla fall. När vi sedan rullat ut på stora vägen kunde hon inte hålla sig. ”Är det ett symtom på järnbrist som du h..”

  • ”Nej, det är inte ett symtom, jag har inte järnbrist – kära du. Du kan släppa det och koncentrera dig på att ha en rolig dag i skolan istället. OK?”.

Jag försökte låta snäll men lät nog mest stressad. När vi sedan kom fram till skolan så halkade jag på en fläck precis utanför min dörr på parkeringen. Hon frågade då återigen om det kanske var ett symtom på järnbrist. Jag svarade ”Nej, inte ett symtom på järnbrist, men däremot ett tecken på att jag behöver nya skor. Hehe”

Hon sprang iväg mot en klasskamrat och jag stack iväg mot firman. Jag visste att det inte skulle sluta där. Symtom på järnbrist skulle inte lämna hennes medvetande i första taget. Därför gjorde jag mig redo på fler frågor när jag skulle hämta henne om några timmar.

Mer
artiklar