Solceller

Datum

Vertikala solceller

Besök vår webbplats Solceller Stockholm

Besök vår webbplats Solceller Malmö

En ganska ny utveckling inom solceller är de vertikala solceller. Dessa, som namnet antyder, placeras vertikalt mot fasaden. För närvarande tillämpas denna metod främst på större byggnader, eftersom det finns en förlust av effektivitet. Endast riktigt stora installationer är därför riktigt lukrativa. Men det bör inte vara en anledning för dig att tacka nej till möjligheten att installera vertikala solceller, för som kommer att visas nedan, är detta fortfarande en intressant investering. Har ditt tak förklarats olämpligt eller vill du inte förse det med solceller? Läs sedan vidare om möjligheten att ha en solfasad installerad.

Vad är en solfasad?

En solfasad, eller även kallad vertikala solceller, är inget annat än en fasad utrustad med solceller. Dessa solceller är monterade mot väggen med en byggnadsställning, liknande hur det går på taket, och sedan är de anslutna till ditt mätarskåp. För fasader som finns i söder är detta ett mycket lämpligt alternativ. Den goda nyheten är att den tunna filmen som används för detta utseende modern och kan levereras i olika färger. Dessutom är de matt och har också en färgad kant, vilket innebär att de är mycket mindre närvarande än de välkända solcellerna. Om du har vertikala solceller installerade, kommer din fasad vara belagd med detta. Du kan göra detta som en del av ett renoveringsprojekt, om du lägger ett nybyggt hus eller som ett alternativ till takplacering.

Kostnaden

Stora solceller för tak kostar i genomsnitt 4000kr vardera, inklusive placering. Det är billigare än vanliga solceller, men effektiviteten är också mindre. Det är inte klart exakt hur mycket vertikala solceller kostar för individer, eftersom de faktiskt huvudsakligen placeras i stor skala. Kostnaderna kan vara något högre eftersom panelerna måste fästas på ett annat sätt och eftersom du kan vara ute efter en speciell version. Det bästa sättet att räkna ut kostnaderna är genom att begära det från en leverantör eller specialist som kan installera vertikala solceller.

Den ekonomiska bilden

Innan du avvisar vertikala solceller eftersom du har sett dem ge mindre, kan du ta en titt på den finansiella bilden nedan. Det hävdas att du kan uppnå en effekt på 160 Wp per vertikal panel, vilket innebär att du kan generera 160 Wp x 0,80 = 128,5 kWh per panel varje år. Med det nuvarande energipriset, det är ca 145,5 x 2,3SEK = 350 SEK per panel. Tänk dig att ha 7 paneler installerade, så du kan räkna med en årlig besparing på cirka 200 SEK. Ett bra sätt att se på detta är genom att fråga dig själv hur mycket energi du vill generera varje år med dina solceller. En enda person förbrukar i genomsnitt 2000 kWh per år. Detta innebär att du behöver en installation med en effekt på 2000 kWh: 0,8 = 1600 Wp. För detta behöver du 2200 Wp: 160 Wp = 15 vertikala solceller. Tabellen nedan ger dig en uppfattning om storlek, kostnad och besparingar av en sådan installation.

* Priset vi har hållit här är 4500 SEK per solpanel.

** Efter köpet kan du kräva tillbaka all moms du betalat för dina solceller, dvs för material och placering.

Är vertikala solceller en bra idé?

Alternativt vertikala solceller är verkligen en bra idé. Du har tjänat tillbaka en takinstallation inom 9 år, men det kan också finnas en återbetalningstid på 12 år. Solceller måste bytas ut efter 23 till 27 år och det innebär att du kan få besparingar från dina solceller i minst 15 år om installationen redan har betalats av. Detta är ren vinst. Vad du förmodligen måste acceptera är att du inte kommer att kunna installera en stor installation bara för att du inte har fasaden ytan för det. En genomsnittlig solpanel är ca 1,5 kvadratmeter i storlek. Eftersom fasader har dörrar och fönster och ofta stöter på en punkt, kan du bara sätta 15 paneler på dem. Detta gör att du kan generera tillräckligt med energi för ett dubbelt hushåll. Om du har en fasad utan fönster och dörrar, möjligheterna är redan större. Lador och andra uthus är naturligtvis idealiska för detta.

För- och nackdelar med vertikala solceller

En solfasad kan vara idealisk i vissa fall och i andra ett sämre alternativ. Läs därför igenom för- och nackdelarna nedan och rada upp dem mot varandra. På så sätt kan du avgöra om dessa är ett alternativ för dig.

Fördelar vertikala solceller

Med en återbetalningsperiod på 10 år kan du göra en vinst med dina solceller i minst ytterligare 15 år.

Om du utför en fasad renovering eller om du sätter upp ett nybyggt hus, då dessa är idealiska situationer att tänka på vertikala solceller.

Du kan fortfarande göra en intressant besparing med vertikala solceller i söder.

Solceller kan nås i olika färger och utförs elegant och modernt. Så de är verkligen inte emot din fasad.

Nackdelar vertikala solceller

Med en liknande installation på taket kan du enkelt spara 300 SEK till 400 SEK per panel mer på årsbasis.

Detta alternativ är ännu inte särskilt vanligt för enskilda personer och tillämpas oftare i storskaliga projekt. Detta kan vara svårt att hitta en leverantör.

För att kunna placera solceller mot din fasad kan du behöva tillstånd. Därför alltid rådfråga din kommun först.

Mer
artiklar